Upracte si rodinný rozpočet po lete

|

Prečo práve teraz?

Leto, obdobie radosti a zbierania zážitkov, je pomaly, ale isto za nami. Mnohí si letné mesiace užívajú najviac, ako sa dá. Cestovanie, dovolenky, výlety, rodinné akcie a ďalšie aktivity spojené s letom však môžu naozaj poriadne zaťažiť rodinný rozpočet. Práve preto je v septembri ideálny čas na to, aby ste si urobili poriadok vo svojich financiách a upratali a prehodnotili rodinný rozpočet. Ten vám pomôže lepšie zvládať nasledujúce mesiace, korigovať výdavky a čo najlepšie zabezpečiť finančnú stabilitu rodiny. 

1: Zhodnoťte svoje letné výdavky

Skôr, ako sa pustíte do nového rozpočtu, zhodnoťte svoju aktuálnu finančnú situáciu. Ako ste na tom po lete? Prejdite si bankové výpisy a ľahko zistíte, na čo ste minuli najviac peňazí. Zamyslite sa, či sú vaše výdavky v súlade s vaším pôvodným rozpočtom, či ste neminuli viac, ako ste chceli, a ak áno, čo boli najväčšie položky. Aj vďaka tomu môžete prísť na to, kde v budúcnosti ušetriť najviac.

2: Stanovte si finančné ciele

Stanovte si finančné ciele na zvyšok roka. Nemusí ísť iba o dlhodobé ciele (napríklad sporenie na vianočné darčeky, zimná lyžovačka s rodinou), ale aj o krátkodobé, akými je napríklad kúpa nového vysávača či fotoaparátu. Svoje ciele si zapíšte a prioritizujte. Budete tak vedieť lepšie kontrolovať, kam vaše peniaze putujú. Vo finále je lepšie ich použiť na ciele, ktoré máte, než ich len tak bezcieľne rozhadzovať na veci, ktoré nepotrebujete.

3: Vytvorte si nový rozpočet

Váš nový finančný rozpočet by mal zahŕňať nasledovné:

  • Príjmy: Zapíšte si všetky zdroje príjmov. Nezabúdajte ani na bonusy či odmeny.
  • Povinné výdavky: Zapíšte si všetky vaše fixné výdavky. Sem patrí napríklad nájom, hypotéka, poistenie, splátky úverov, školné…
  • Ostatné výdavky: Zapíšte si aj výdavky, ktoré nie sú fixné každý mesiac, môžu sa meniť alebo nemusia byť aktuálne vôbec. Ide napríklad o potraviny, dopravu, energie, kúpu oblečenia či voľnočasové aktivity.
  • Úspory: Nezabúdajte na sporenie. Môžete si odkladať na dovolenku, vianočné darčeky alebo skrátka len sporiť do budúcna.
  • Neočakávané výdavky: Vždy by ste mali rátať s neočakávanými situáciami, ktoré sa môžu vyskytnúť. Preto je dobré nechať si určitú finančnú rezervu, aby ste neostali zaskočení.

4: Sledujte svoje výdavky

Držať sa finančného rozpočtu je kľúčové. Pravidelne sledujte svoje výdavky a to, či sa zhodujú s vaším finančným plánom. Ak sa nezhodujú, zamerajte sa na to, kde môžete ušetriť. Skvelým pomocníkom môžu byť rôzne aplikácie, kde si môžete zapisovať a sledovať výdavky, alebo si jednoducho zapisujte do denníka či diára.

5: Optimalizujte

V živote sa dejú rôzne situácie, a hoci by mal byť finančný rozpočet pevný a mali by ste sa ho držať pre čo najlepšie výsledky, nie všetko sa dá naplánovať podľa rozpočtu. Preto sa nebojte svoj rozpočet prehodnocovať a v prípade potreby optimalizovať. Prípadné úpravy a zmeny cieľov neberte ako zlyhanie. Bez podobných úprav sa nezaobíde žiadne efektívne manažovanie financií. 

Pokiaľ ste svoj rodinný finančný rozpočet ešte nevytvorili, práve teraz je ideálny čas. Udržte svoje financie na uzde, splňte si svoje finančné ciele a pripravte sa na výzvy, ktoré prinesie zvyšok roka. 

V prípade, že potrebujete pomôcť s finančným plánovaním, naši spolupracovníci sú tu pre vás

Autor článku: Alexandra Ilinjová