Investovanie pre deti: Je naozaj dôležité?

|

Pred každým rodičom stojí dôležitá úloha, a tou je finančne zabezpečiť svoje deti. Zabezpečenie stabilnej budúcnosti pre deti nie je len o ich vzdelaní, ale rovnako aj o finančnom základe. Jedným z najlepších spôsobov, ako tento cieľ dosiahnuť, je začať investovať pre deti, ideálne čo najskôr.

Ako na to: Investovanie pre deti krok za krokom

1. Stanovte si cieľ

Predtým, než začnete investovať, určite si, čo je vaším cieľom a na čo chcete získať financie. Cieľom môže byť financovanie vysokej školy, kúpa prvého bytu či osamostatnenie sa a naštartovanie „dospeláckeho života“. Stanovený cieľ vám pomôže určiť, akú sumu potrebujete nasporiť a v akom časovom horizonte.
 

2. Vyberte vhodný spôsob investovania

Existuje viacero možností, ako môžete pre svoje dieťa investovať:

  • Detské investičné účty: Investície do podielových fondov, ETF alebo iných finančných produktov môžu priniesť slušné zhodnotenie.
  • Investičné životné poistenie: Produkt, ktorý kombinuje poistenie s dlhodobým investovaním, čo môže byť voľbou pre rodičov, ktorí chcú zabezpečiť dieťa aj v prípade nepredvídaných udalostí.

3. Čím skôr, tým lepšie

Čím skôr začnete, tým viac času majú vaše úspory na rast. Aj malé pravidelné príspevky môžu v priebehu rokov narásť na významnú sumu vďaka zloženému úroku.

4. Pravidelné príspevky

Kľúčom pre úspešné investovanie je pravidelnosť. Nastavenie automatického príkazu na vašom účte zaručí, že na detské sporenie budete prispievať pravidelne. Nevynecháte tak žiadny vklad a úspory budú stabilne rásť.

Prečo je investovanie pre deti dôležité?

1. Finančná stabilita v budúcnosti

Investovanie pre deti vytvára základ pre ich finančnú stabilitu v budúcnosti. Či už ide o financovanie vysokoškolského vzdelania, prvé bývanie, alebo podnikateľské plány, mať k dispozícii úspory deťom umožní začať život bez nadmerného dlhu a finančného stresu.

2. Finančná gramotnosť

Pre deti je dôležité, aby videli svojich rodičov s peniazmi narábať rozumne. Investovanie rodičov môže deti inšpirovať k tomu, že postupne začnú investovať aj oni sami.

3. Pokrytie nepredvídateľných výdavkov

Život je plný nečakaných situácií. Úspory pre deti môžu tieto výdavky pokryť. Týka sa to napríklad zdravotných nákladov, mimoškolských aktivít či iných neplánovaných výdavkov.

Začať investovať pre vaše deti je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete ako rodič urobiť pre ich budúcnosť. Začiatok je jednoduchý, ale výsledky môžu byť významné. Vďaka pravidelnému investovaniu, správnemu výberu finančných produktov a dlhodobému plánovaniu môžete svojim deťom poskytnúť finančnú stabilitu a podporu, ktorá im uľahčí vstup do dospelosti.

Nezabúdajte, že aj malý krok dnes môže znamenať veľký rozdiel v budúcnosti. Ak potrebujete poradiť, ako správne začať so sporením pre deti alebo ktoré produkty sú pre vás najvhodnejšie, naši finanční sprostredkovatelia v OVB Allfinanz Slovensko sú tu pre vás, aby vám pomohli urobiť správne rozhodnutia.

Autor článku: Alexandra Ilinjová