Finančný rozpočet pre rodičov školákov: Ako zvládnuť nový školský rok

|

Začiatok nového školského roka je pre mnohých školákov vzrušujúci, no väčšine rodičov sa spája so stresom. Pripraviť sa treba mentálne a organizačne, no hlavne finančne. Záťaž pre peňaženky nepredstavuje len kúpa školských potrieb a oblečenia, ale aj stravovanie dieťaťa či mimoškolské aktivity. Bez dobrého finančného plánu a rozpočtu sa tieto výdavky môžu vymknúť spod kontroly. Ako správne pripraviť finančný rozpočet pre nový školský rok, aby ste ho zvládli bez stresu? Máme pre vás niekoľko praktických tipov.

1. Urobte si zoznam výdavkov

Predtým, ako začnete bezhlavo nakupovať, spíšte si zoznam vecí, ktoré sú pre nový školský rok naozaj nevyhnutné. Svoj zoznam si rozdeľte do viacerých kategórií, napríklad:

-  Školské potreby: zošity, perá, ceruzky, batoh, školské uniformy či športové oblečenie.

-  Školské pomôcky: peračník, školská taška, zošity, papiere, pomôcky na výtvarnú výchovu…

-  Technika: kalkulačka, notebook alebo tablet, ak sú potrebné na vyučovanie.

-  Strava: školské obedy, desiate a pitný režim.

-  Mimoškolské aktivity: krúžky, športové potreby alebo umelecké vybavenie.
 

Tento zoznam vám umožní lepšie sledovať výdavky a zistiť, čo je skutočne potrebné kúpiť a čo je len „bonus“.

2. Stanovte si rozpočet

Keď máte vytvorený zoznam potrebných vecí na nový školský rok, viete jednoducho vytvoriť aj rozpočet. Samozrejme, niektoré ceny môžu byť v skutočnosti vyššie alebo naopak nižšie, ako ste si predstavovali, preto si v rozpočte nechajte nejakú rezervu. Mali by ste si však stanoviť reálnu a rozumnú sumu, ktorú nechcete prekročiť, a tejto sumy sa držať. Predídete tak tomu, že nakúpite veci, ktoré nie sú nevyhnutné a možno nebudú ani využité.

4. Nakupujte rozumne

Pri nakupovaní školských potrieb sledujte sezónne výpredaje a akcie. Porovnajte si ceny jednotlivých obchodov a využite najlepšie ponuky. Nákup väčšieho množstva vám môže pomôcť ušetriť peniaze počas roka. S množstvom pomôcok, ako napríklad zošitov, to však vo finále neprežeňte.

3. Nenakupujte všetko nanovo

Školáci, ktorí prechádzajú do vyššieho ročníka, mnoho vecí už majú. Použiť veci z predchádzajúceho školského roka je nielen finančne výhodné, ale aj ekologické. Školáci nemusia mať každý rok novú školskú tašku, peračník či iné pomôcky. Tak isto skontrolujte, či doma nemáte ďalšie funkčné perá, nevyužité zošity a iné potreby, ktoré by ste mohli dať dieťaťu. Veľa rodičov používa učebnice „z druhej ruky“ po starších deťoch či od svojich známych. Aj toto je spôsob, ako ušetriť.

5. Zvážte mimoškolské aktivity

Mimoškolské aktivity pre školákov sú skvelý spôsob, ako im vyplniť voľný čas, ale tiež rozvíjať ich talenty či umožniť im robiť to, čo majú radi. Športy, umelecké či hudobné krúžky a iné aktivity môžu byť vo finále veľmi nákladnou položkou. Zistite si, či vo vašom okolí neexistujú aj lacnejšie možnosti výkonu daných aktivít. Niektoré školy, obce, mestá alebo športové kluby ponúkajú na rôzne aktivity zľavy, niektoré dokonca môžu byť bezplatné.

6. Nezabúdajte na dlhodobé výdavky

Okrem jednorazových nákupov nezabúdajte zahrnúť do svojho rozpočtu aj dlhodobé výdavky. Ak vaše dieťa navštevuje školu mimo vášho mesta, je potrebné počítať so zvýšenými nákladmi na cestovné, ubytovanie či stravu. Aj tieto náklady si treba naplánovať a zahrnúť ich do celkového rozpočtu.

7. Pripravte si rezervu na neočakávané výdavky

Hoci sa môžete snažiť všetko naplánovať čo najpresnejšie, vždy sa môžu vyskytnúť neočakávané výdavky. Preto je dobré mať vo svojom rozpočte rezervu, ktorá pokryje prípadné dodatočné potreby, ako sú školské výlety, nákup nových učebníc alebo oprava školských potrieb.

Príprava finančného rozpočtu pre nový školský rok môže byť výzvou, ale so správnym prístupom a plánovaním to nemusí byť také náročné. Najdôležitejšie je udržať si prehľad o výdavkoch, rozumne nakupovať a naučiť školákov zodpovednosti v oblasti financií. Týmto spôsobom zvládnete nový školský rok bez zbytočného stresu a vaše dieťa bude mať všetko, čo potrebuje na úspešné zvládnutie školských povinností.

Autor článku: Alexandra Ilinjová