Finančná gramotnosť: dá sa učiť hrou a rozprávkami?

|

„Je ťažké starať sa o rodinu!“ povedal jeden chlapec počas hry Moja Família, zameranej na podporu finančnej gramotnosti. Vedieť sa postarať o svojich blízkych, o seba a dobre hospodáriť nie je dnes veru jednoduché ani pre dospelých. Preto sme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť na rozprávkovom festivale Za 7 horami a prispieť aj takto k podpore všeobecného rozvoja detí hravou a zábavnou formou. Čo všetko mohli deti na festivale zažiť a naučiť sa? Dozviete sa v článku.

Zmysluplné rozprávky pre deti

Súčasný svet ponúka veľa možností, informácií a zážitkov, ktoré rôznym spôsobom ovplyvňujú aj deti. Digitálne médiá umožňujú neobmedzený prísun rýchlej zábavy, ktorá však z pohľadu rodičov, ale aj odborníkov často nespĺňa ani základné kritériá kvality.

Na rozdiel od klasických rozprávok, ktoré ukrývajú rokmi nazbieranú múdrosť, majú súčasné elektronické diela veľakrát jediný zámer – pripútať deti k obrazovkám, bez ohľadu na obsah. Hoci je to pre rodičov niekedy pohodlné, je zrejmé, že digitálne efekty často prehlušia aj dobre myslený odkaz tvorcov. Je to škoda, pretože aj moderné technológie sa dajú využívať múdro.

Niet pochýb, že rozprávky sú pre deti dôležité. Okrem pobavenia vedia totiž ponúknuť aj inšpiráciu na to, ako žiť. V rozprávkach sa zvyčajne ukrývajú základné princípy dobra a zla, dôležité hodnoty aj návody, ako prekonávať náročné životné situácie. Pútavé príbehy taktiež cez emocionálnu angažovanosť umožňujú divákovi ľahšie si odkaz zapamätať.

Odovzdávanie cenných posolstiev rozprávok prostredníctvom živých príbehov a interaktívnych hier bolo jedným z hlavných dôvodov vzniku rozprávkového festivalu na Liptove. Rovnako to bol aj dôvod, prečo sme sa do tejto iniciatívy zapojili aj my spolu s neziskovou organizáciou OVB Charity & CSR Slovakia n. o.

Rozprávkový festival na Liptove – prečo vznikol?

„Trápilo ma, keď som videl, aký obsah dnešná mládež sleduje, počúva a, bohužiaľ, aj číta. Niekoľko rokov som uvažoval nad tým, čo s tým môžem urobiť. Zhodou okolností mi napadlo usporiadať rozprávkový festival,“ vraví zakladateľ festivalu Michal Rybanský.

Michal Rybanský je nielen ideovým „otcom“ a riaditeľom festivalu Za 7 horami, ale aj otcom troch detí a dlhoročným novinárom s praxou v Slovenskom rozhlase a TV JOJ. Jeho zámerom bolo dať deťom možnosť zažiť rozprávky aj inak, nielen cez obrazovky televízie a smart zariadení.

Myšlienka živých bábkových rozprávok spojená s možnosťou tráviť čas v prírode a s rodinou a zároveň sa vzdelávať ho nadchla natoľko, že mala silu vytvoriť dnes už najväčší rodinný festival na Slovensku.

Vďaka festivalu Za 7 horami, ktorý od svojho vzniku umožňuje vstup zadarmo, majú mnohé deti prvýkrát možnosť pocítiť účinok divadelného zážitku. Nadšené reakcie, rozžiarené oči a detský smiech hovoria samy za seba.

Z atmosféry festivalu Za 7 horami

Čo všetko môžu deti a ich rodičia na festivale zažiť? V rozprávkovej krajine zeleného Liptova sa na viacerých krásnych miestach strieda veľa skvelých umelcov, bábkohercov, kaukliarov a inšpiratívnych ľudí. Program býva vskutku nabitý čarovnou atmosférou príbehov, radosťou zo zábavy aj dobrou gastronómiou. Deti i dospelí tu môžu vyskúšať aj rôzne súťaže a aktivity, ktoré im okrem pobavenia prinášajú aj užitočné informácie.

Ako si umývať zúbky tak, aby sme nemuseli často k zubárovi? Prečo je potrebné dodržiavať pravidlá cestnej premávky a pripútavať sa? Ako podať prvú pomoc a zachrániť blízkym život? Čo znamená ochrana prírody, ako spoznám stopu medveďa alebo ako šetriť energiou v praxi? Ako dobre hospodáriť a spravovať rodinný rozpočet?

To všetko môže vyznieť ako povinná nuda, ale keď sa to správne „zabalí“ do hier, zábavných aktivít či rozprávok, hneď je aj to učenie ľahšie.

Tohtoročnú atmosféru festivalu si môžete pozrieť aj v krátkom video-zostrihu na našom OVB YouTube kanáli.

Rozprávka O 3 grošoch. Poznáte ju?

Počas festivalu mali deti možnosť sledovať aj pôvodnú Dobšinského rozprávku O troch grošoch. V podaní divadla Dvor zázrakov sa prostredníctvom marionet (drevených bábok) odvíjal pútavý príbeh s mnohými ponaučeniami aj pre dnešnú dobu.

Rozprávka O troch grošoch je v podstate takou prvou „príručkou“ finančnej gramotnosti. Ukazuje nám, ako vieme múdro hospodáriť so svojimi peniazmi a že každá práca si zaslúži úctu. Pripomeňme si ju:

Jedného dňa kopal muž pri ceste priekopy a pristavil sa pri ňom kráľ, ktorý tadiaľ prechádzal. Kráľ sa ho spýtal, koľko peňazí dostáva za túto ťažkú prácu. Muž odpovedal, že dostáva tri groše. Kráľ sa čudoval, ako z toho môže vyžiť. Kopáč vysvetlil, že jeden groš vracia otcovi, druhý požičiava synovi a z tretieho žije. Kráľ bol prekvapený a spomenul si na radcov, ktorí sa stále sťažovali na nízku plácu. Rozhodol sa im dať hádanku, ktorú počul, a zakázal mužovi prezradiť riešenie bez kráľovho obrazu. Daroval mu hrsť dukátov a odišiel.

Kráľ zvolal radcov a povedal im o človeku s troma grošmi. Varoval ich, že ak neuhádnu riešenie, vyženie ich z krajiny. Radcovia nevedeli záhadu vyriešiť, a tak kopáča vyhľadali. Po prosbách a hrozbách im človek po ukázaní kráľovho obrazu na minci napokon odpovedal. Vysvetlil im rozdelenie grošov, čo radcovia predniesli kráľovi. Kráľ vedel, že odpoveď nezískali sami, vyhnal ich z krajiny a jeho radcom sa nakoniec stal pracovitý Kopáč. Jeho múdrosť a vtip tak nakoniec zvíťazili nad chamtivosťou.

Keď si rozprávku preložíme do modernej reči, jej odkaz je zrejmý: poctivá práca, finančné plánovanie a premyslené rozhodnutia sa naozaj vyplácajú.

Boli sme pri tom: stánok OVB Charity & CSR Slovakia n. o.

Od svojho vzniku v roku 2018 existuje festival Za 7 horami aj vďaka partnerom a podpore firiem, ktorým záleží na mladej generácii. Sme veľmi radi, že sme sa mohli v roku 2024 zapojiť aj my. Veríme, že skĺbiť kultúru, rodinu, prírodu, tradície aj užitočné informácie sa dá. Stačí ťahať za jeden povraz.

V našom OVB stánku mali deti príležitosť vyskúšať si prostredníctvom tabletov vzdelávaciu online hru Moja Família a pochopiť tak základy finančnej gramotnosti.Mohli si tu aj vymaľovať maľovanku len tak pre radosť, ale tiež získať za svoju námahu aj odmenu. Okrem našich lektorov tu deti stretli pracovitú sedliačku a zajaca bankára, ktorí dali deťom možnosť uvedomiť si hodnotu peňazí.

Pracovitá sedliačka

Krojovaná sedliačka ponúkla deťom príležitosť vymeniť svoju prácu za peniaze, čiže zarobiť si peniaze vlastnou námahou. Ich úlohou bolo upratať kôpku slamy, kôru a kamienky. Za úspešne splnenú úlohu dostali deti „OVB dukátik“. S týmto dukátikom mohli ísť k bankárovi zajacovi a vybrať si odmenu – napríklad cukrík. Alebo mohli svoju odmenu „investovať“ – počkať nejaký čas a neskôr získať dvojnásobok cukríkov.

Bankár zajac

Deti, ktoré sa rozhodli „investovať“ a získať tak väčšiu odmenu, museli počkať aspoň minútu-dve. Zatiaľ si mohli menšie deti vychutnať maľovanie obrázkov a staršie deti online hru Moja Família na tablete. Väčšina detí sa s radosťou pustila do vymaľovávania. Za svoju trpezlivosť a vloženú energiu dostali nakoniec nielen dva cukríky namiesto jedného, ale aj svoje dielko a vecné darčeky. Odchádzali s úsmevom na tvári a s pocitom, že ich práca mala zmysel a boli za ňu odmenení.

Finančná gramotnosť cez online hru Moja Família

To, že hry sú skvelým nástrojom na vzdelávanie, vieme už dávno. Preto od roku 2011 prináša OVB do škôl hru Moja Família. Deti sa vďaka príbehu 4-člennej rodiny učia základy finančnej gramotnosti, a to online formou, ktorá im je blízka.

Úlohou detí v hre Moja Família je postarať sa o blaho všetkých členov rodiny – o ich zdravie, majetok aj duševnú pohodu. Nie je to teda len o peniazoch, užívaní si a bohatnutí! Vďaka hre deti aj tínedžeri zisťujú, že okrem nákupov a jedenia musia myslieť aj na nečakané výdavky, potreby ostatných členov domácnosti, oddych a zvažovať pár krokov dopredu. Inak sa im nepodarí rodinné blaho zabezpečiť a rodina je „v mínuse“.

Učenie je takto veľmi efektívne, pretože poskytuje okamžitú spätnú väzbu a motivuje deti k ďalšiemu učeniu. To sme mohli vidieť aj priamo na festivale. Deti sa vzájomne podporovali a učili aj jedno od druhého. Bolo príjemné ich sledovať!

Na záver dodajme, že vidieť toľko usmievavých a spokojných detí pohromade robilo radosť aj nám. Vzdelávanie detí považujeme za prioritu a vážime si aj rozprávky a hry, ktoré kultúrnym aj inovatívnym spôsobom učenie deťom uľahčujú. Prostredníctvom zábavy a príbehov tak môžu deti získavať dôležité vedomosti, vrátane základov finančnej gramotnosti, ktoré budú potrebovať po celý život.

Páči sa myšlienka festivalu aj vám? Pridajte sa! My sa už teraz tešíme na ďalší ročník.

Autor článku: Daniela Tejkalová