Elektrické bicykle nepotrebujú PZP

|

Od začiatku augusta tohto roka musia mať majitelia niektorých elektrických vozidiel, ako sú napríklad kolobežky, elektrické trojkolky, štvorkolky či golfové vozíky uzatvorené povinné zmluvné poistenie za škodu spôsobenú motorovým vozidlom (PZP). Výnimka sa bude vzťahovať na invalidné vozíky, ktoré sú určené na používanie osobami s telesným postihnutím. Keďže sa nepovažujú za motorové vozidlá, nevzťahuje sa na ne ani povinnosť mať uzavreté PZP.

Napriek tomu, ako sa doteraz novela zákona prezentovala, elektrické bicykle PZP nepotrebujú. Za nejednotný výklad môže nejednoznačne naformulovaný zákon, ktorý zmiatol aj samotné poisťovne.

Podľa zákona musia mať poistenie len vozidlá s vlastným mechanickým pohonom. A keďže motor bicykla funguje len vtedy, keď cyklista šliape do pedálov, bicykel nemá vlastný mechanický pohon. Definíciu toho, aké technické parametre má elektrický bicykel, na Slovensku obsahuje vyhláška ministerstva dopravy, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. „Elektrobicykel definuje ako bicykel s pomocným motorčekom, pri ktorom najväčší výkon pomocného motorčeka nesmie presiahnuť 0,25 kilowatta (kW), jeho výkon sa progresívne musí znižovať a nakoniec prerušiť vtedy, keď bicykel s pomocným motorčekom dosiahne rýchlosť 25 kilometrov za hodinu alebo aj skôr, ak cyklista prestane šliapať do pedálov,“ vysvetlilo obsah vyhlášky ministerstvo financií. Za elektrický bicykel sa tak podľa ministerstva môže považovať len taký, ktorého pomocný motor funguje iba počas krútenia pedálmi a ktorý sa automaticky preruší pri dosiahnutí rýchlosti 25 kilometrov za hodinu. „Elektrobicykel teda nemá vlastný pohon, ale je závislý od ľudskej sily.

Ktoré elektrické vozidlá musia mať povinné zmluvné poistenie?

  • samostatné nekoľajové vozidlo s vlastným mechanickým pohonom s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 25 km/h alebo
  • prevádzkovou hmotnosťou viac ako 25 kg a najväčšou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 14 km/h.

Poisťovne majú vlastné kategórie

Na slovenskom trhu s povinným zmluvným poistením v súčasnosti pôsobí deväť poisťovní. Niektoré poisťovne PZP na nový druh vozidiel predávať nebudú. Ide o poisťovne Kooperativa, Union, Wüstenrot či Komunálnu poisťovňu. Naopak, predaj PZP na nový typ vozidiel potvrdili poisťovne Uniqa, Generali či Allianz. ČSOB poisťovňa ich plánuje zaradiť do ponuky koncom roka.

PZP na elektrobicykle v zahraničí

Pre rozličné pravidlá v jednotlivých krajinách môžu mať problém majitelia elektrovozidiel, ktorí s nimi budú prechádzať cez hranice v rámci Európskej únie. Jednotlivé krajiny môžu mať v zákonoch dodatočné podmienky. Pri vycestovaní si preto musia majitelia vždy overiť požiadavky jednotlivých krajín na ich prevádzku a tiež aj prípadnú potrebu poistenia zodpovednosti.