OVB Lifestyle: Rodinná dovolenka – ako dobre zrelaxovať

|

Počas našej 30-ročnej histórie sme nazbierali množstvo skúseností, ako prosperovať, a to nielen vo finančnej sfére, ale aj v oblasti osobného a profesionálneho rastu. V novej sérii článkov OVB Lifestyle vám prinášame inšpirácie pre lepší život.

Pokoj na vidieku, more alebo dobrodružstvo? Nech si už pre svoj relax zvolíte akúkoľvek destináciu, ak cestujete s rodinou a deťmi, o nové zážitky a prekvapenia určite nebude núdza. Ako zabaviť deti v aute? Na čo nezabudnúť, kým vyrazíte na cesty? Dnes pre vás máme zopár tipov, ako si dobre oddýchnuť a vrátiť sa s pocitom, že táto rodinná dovolenka stála za to.

Rodinná dovolenka – ako vybrať destináciu?

Kým cestujeme sami, je to pomerne jednoduché – stačí zorganizovať seba. Keď cestujeme na rodinnú dovolenku s deťmi, tak sa na cestu už potrebujeme aj trochu pripraviť. Poďme na to!

Jeden chce do hôr, druhý k moru či na chatu, deti chcú do aquaparku a tínedžer by najradšej zostal doma. Dovolenkových dní je však len pár. Ako si vybrať z množstva ponúk a príležitostí? Tu je niekoľko oblastí, ktoré odporúčame brať do úvahy skôr, ako sa rozhodnete.

Deti a doprava

Autom, autobusom alebo lietadlom? Ak cestujete s deťmi, toto je základná otázka. Vek detí a ich povaha vie totiž predstavy o dovolenke úplne zmeniť. Lietadlo vás napríklad dopraví ďalej a ľahšie ako auto, ale s neposednými predškolákmi môže aj let trvať nekonečne dlho. Naopak, bábätká vedia celý let či nočnú cestu autobusom spokojne aj celú prespať. Tínedžeri budú zase asi frflať vždy a na všetko, ale pri dobrom technickom vybavení a s humorom zvládnu zväčša cestu kamkoľvek.

Termín rodinnej dovolenky

Ak túžite navštíviť turisticky atraktívne miesta a máte možnosť voľby, zvážte cestovanie mimo hlavnej sezóny. Deti s vašou pomocou tých pár zameškaných hodín v škole určite zvládnu, a ak váš šéf na vašu žiadosť presunie pár pracovných stretnutí, to určite stojí za opýtanie. Ak sa termín vybrať nedá a obávate sa dlhých radov alebo nedostupnosti atrakcií počas hlavnej sezóny, môžete si rezervovať aspoň termín na vybrané podujatie či vstup do parku vopred.

Stravovanie

Čo budeme jesť? A kedy? Cestovanie s dieťaťom sa bez tejto otázky nezaobíde. Ak si chcete na dovolenke s deťmi naozaj aj oddýchnuť, all inclusive pobyty ponúkajú skvelú možnosť, ako hodiť časť starostí za hlavu. Navyše tak deti spoznajú aj iné chute a vône, ktoré by doma možno nikdy neochutnali. Polpenzia a výjazdy za miestnou kuchyňou vám zase umožnia ukázať deťom aj kus inej kultúry.

Spoločný výber destinácie

Aby sa rodinná dovolenka nestala napokon rodinnou drámou, dôležité je, aby rodičia ťahali za jeden povraz. Pre deti nie je nič ťažšie ako počas cesty počúvať hádky rodičov o tom, kde by bolo lepšie. Preto sa pokúste pred výberom destinácie zvážiť všetky pre a proti, preveriť dostupné informácie, dočasne poľaviť zo svojich osobných nárokov a hlavne sa naozaj dohodnúť. Deti časom odrastú, ale spomienky na spoločný čas zostanú. Veď na splnenie si osobného sna aj cestovanie s batohom máte stále dosť času.

Komfort vs luxus na dovolenke s deťmi

Radi by ste tento rok vymenili pohodlný hotel za dobrodružné stanovanie, ale obávate sa, ako to zvládnu vaše ratolesti? Kým sú deti malé, určite ocenia voľný pohyb v prírode aj neprebádané zákutia. A vy, rodičia, sa môžete prestať trápiť blatom na tričku alebo tým, ako sa zabaviť s deťmi, a radšej si môžete spolu užívať praskajúci oheň či ticho pod nočnou oblohou. Väčšie deti naopak možno potešíte skôr bazénom a ľahkou dostupnosťou občerstvenia v hoteli, čo pridá na spokojnosti aj vám. Každopádne sa však raz za čas oplatí dopriať si oboje: luxus prírody aj pohodlie apartmánu.

Tipy na rodinnú dovolenku bez starostí

Čo si zbaliť na dovolenku s deťmi a na čo nezabudnúť pred odchodom? Tu sú praktické tipy na dovolenku, ktoré znížia riziko pokazených voľných dní.

Pripravte sa, kým odídete

Skontrolujte si v predstihu dôkladne všetky doklady (cestovný pas, vodičský a technický preukaz, preukaz poistenca, doklad o zaplatení pobytu, letenky, poistky) a nezabudnite ani na ostatných členov rodiny, ak sa ich to týka. Z dokladov si viete urobiť aj fotokópie a uložiť ich do inej časti batožiny alebo do mobilu. Rovnako myslite aj na možné nečakané výdavky, ktoré by mal zahŕňať aj váš vopred pripravený finančný rozpočet na rodinnú dovolenku.

Zbaľte sa tak akurát

Rodinná dovolenka a balenie kufrov dá zabrať asi najviac mamám. Premyslieť, ktoré oblečenie budú deti potrebovať, je často priveľká úloha na malé kufre. Aj keď máte pred sebou dlhú cestu a veľké auto, nepreháňajte to s množstvom. Napríklad oblečenie sa dá ľahko preprať a možno zistíte, ako málo toho naozaj potrebujete.

Ušetriť miesto viete na drobnostiach, no v zozname by okrem plaviek, oblečenia, dokumentov a poistky nemala určite chýbať fľaša na vodu, predmety osobnej hygieny, opaľovacie krémy, lieky, okuliare, knihy, hry, papiere a ceruzky a nabíjačka na mobil.

To najdôležitejšie si zbaľte do praktickej príručnej batožiny, zíde sa vám to aj v prípade nečakaných udalostí. Ak cestujete lietadlom, skontrolujte si vopred povolenú veľkosť aj množstvo tekutín, ktoré môžete zobrať na palubu. Malý ruksak na denné výlety sa určite zíde a obľúbená hračka detí tiež.

Dovolenku s deťmi plánujte flexibilne

Plán máme, môžeme vyraziť, vravíte si. A zrazu je všetko inak – dieťa sa zraní, taxík na letisko mešká, hotel je obsadený a kufor skončí na opačnom konci sveta. Je skvelé mať plán, ale berte aj neočakávané situácie ako súčasť dovolenkovej hry na dobrodružstvo. Všetko je riešiteľné, tak zachovajte chladnú hlavu a nedajte si prekaziť radosť zo spoločných chvíľ s rodinou. To je to najviac, čo môžete svojim deťom odovzdať. Pre väčší pokoj v duši sa viete pre podobné prípady aj poistiť, čo vám umožní novú situáciu ľahšie zvládnuť.

Ako zabaviť deti na rodinnej dovolenke

Cestovanie s deťmi môže byť zábava, ale aj nekonečná únavná práca, ktorá vás môže stáť plno nervov. Zvyčajne pomôže tablet či mobil, ale existujú aj ďalšie možnosti. Tu je zopár inšpirácií, ako zabaviť deti „offline“ a zároveň podporiť vzájomné vzťahy aj počas cesty či dovolenkového pobytu:

  • Hry v aute: Skúste s deťmi počítať mosty, hľadať fantastické zvery v oblakoch alebo si zahrajte meno-mesto-zviera-vec či vedomostný kvíz s kartami.
  • Čas na letisku: Využite na pozorovanie ľudí rovnakého veku, hľadanie podobného oblečenia či počítanie topánok tej istej farby.
  • Tajomno na chate: S dávkou predstavivosti nuda v lese určite nehrozí – stačí zhasnúť, započúvať sa do neznámych zvukov a podporiť deti k tvorbe vlastných príbehov.
  • Večer a ráno v apartmáne: môže byť príležitosťou vytvoriť obrázok z nazbieraných kamienkov či mušlí, napísať pohľadnicu babičke alebo zapísať ďalší príbeh do denníčka.
  • Keď na dovolenke prší: Máte konečne čas nič nerobiť a čítať si s deťmi pod dekou alebo naopak robiť niečo inak ako bežne – čo tak skúsiť okúpať sa v teplom daždi a skákať do mlák?

Čas len pre seba

Dovolenka s deťmi prináša nezabudnuteľné spomienky, no aby zostali príjemné, nezabudnite si dopriať čas aj pre seba! Pár minút osamote, individuálny wellness, exotická masáž alebo aj adrenalínový či rozmarný osobný zážitok, o ktorom ste už dávno snívali, vám vleje novú energiu do ďalších dní. A nemajte obavy – tých pár minút zvládnu vaše deti na dovolenke aj bez vás, tie menšie, samozrejme, v sprievode zodpovednej osoby. Stačí, ak im to s láskou vysvetlíte a vrátite sa s úsmevom na tvári.

Tešíte sa už na dovolenku? Nech sa už vyberiete kamkoľvek, doprajte si dostatok relaxu, radosť z objavovania nového a užite si aj spoločný čas s rodinou. Nezabudnite sa chrániť pred slnkom aj rizikami, my v OVB Allfinanz stojíme pri Vás za každého počasia.

Autor článku: Daniela Tejkalová