Čas letných dovoleniek je tu: Nezabúdajte na cestovné poistenie

|

Dovolenkového obdobia sme sa napokon dočkali, letu už spoza rohu trčia šľapky. Mnohí majú svoju dovolenkovú destináciu dávno vybratú, iní sa ešte stále iba rozhodujú. Nech už sa počas leta pobalíte k moru, do hôr, alebo vyrazíte objavovať nové mestá, nezabúdajte na dôležitú vec. 

 

Poistite si svoju dovolenku

Na dovolenku nikto nejde s tým, že sa niečo pokazí alebo nevyjde. Všetci si ju chceme užiť naplno a bezstarostne. Život však prináša rôzne situácie, ktorým sa nemusíme vyhnúť ani na dovolenke. Práve takéto situácie môžu dovolenku pokaziť alebo narušiť. Samozrejme, to iba v prípade, ak sme si neuzatvorili cestovné poistenie. Hoci cestuje ohromné množstvo ľudí, stále sa nájde veľa tých, ktorí po cestovnom poistení nesiahajú a dokonca im pripadá zbytočné. Prečo by sme naň mali myslieť rovnako ako na turistické topánky či plavky? Cestovné poistenie má rozhodne svoj význam.

Ochrana pred zdravotnými nákladmi

Zdravie je krehká vec a zdravotné problémy są môžu ohlásiť kedykoľvek, aj počas dovolenky. Rovnako je to aj s nehodami. Nech už sa človek snaží byť akokoľvek opatrný, občas sa naskytne situácia, keď je potrebné privolať lekársku pomoc. Počas dovolenky v zahraničí sa môžu náklady za zdravotnú starostlivosť vyšplhať na obrovské čísla. Obzvlášť v krajinách, kde neuznávajú verejné zdravotné poistenie. Takýmto nákladom sa viete vyhnúť práve vďaka cestovnému poisteniu, ktoré pokrýva rôzne náklady na lekárske ošetrenie, lieky, hospitalizáciu, ale aj transport do nemocnice. Bez poistenia sa tieto sumy môžu vyšplhať na tisíce, v závislosti od konkrétnej krajiny.

Poistenie batožiny a osobných vecí

Dovolenku nemusia pokaziť iba choroby či nehody. Strata alebo krádež batožiny je rovnako nepríjemná skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť aj najlepšie naplánovanú dovolenku. Cestovné poistenie pokrýva aj túto sféru, a teda poskytuje náhradu za stratené, ukradnuté a dokonca aj poškodené veci. V praxi teda môžete rýchlo nahradiť položky ako oblečenie, elektronika či cestovné doklady.

Zrušenie a prerušenie cesty

V živote sa deje veľa nepredvídateľných situácií a niektoré vás môžu donútiť k tomu, aby ste zrušili alebo preložili dovolenku, výlet či pracovnú cestu. Cestovné poistenie vám vynahradí peniaze za zrušené letenky, ubytovanie a ďalšie predplatené výdavky, ak musíte svoju cestu zrušiť kvôli nečakaným udalostiam, ako je ochorenie, úmrtie v rodine alebo iné situácie.

Pomoc v núdzi

V prípade núdzových situácií, ako sú prírodné katastrofy, politické nepokoje alebo iné nepredvídateľné udalosti, ponúka cestovné poistenie asistenciu a podporu. Poisťovne často poskytujú pohotovostné linky, ktoré vám kedykoľvek pomôžu s koordináciou evakuácie, náhradnými letmi alebo ubytovaním.

Zodpovednosť a právna ochrana

Cestovné poistenie môže zahŕňať aj krytie zodpovednosti za škodu, ktorú môžete neúmyselne spôsobiť tretím stranám. V tejto súvislosti môže ísť aj o poškodenie majetku alebo zranenie iných osôb. Okrem toho poistenie pokrýva aj právne náklady, ktoré by mohli vzniknúť v dôsledku takýchto incidentov.

Pokrytie špeciálnych aktivít

Radi svoju dovolenku trávite aktívne? Aktivity ako potápanie, horolezectvo, lyžovanie alebo iné športy sú občas aj nebezpečné, a preto je dobré mať poistenie, ktoré pokrýva aj tieto oblasti. Treba si však dať pozor na to, že bežné cestovné poistenie nemusí zahŕňať rizikové športy, preto treba vyhľadať špeciálne poistenie, ktoré vám počas dovolenky poskytne potrebnú ochranu.

Cestovné poistenie nie je len ďalší výdavok pri plánovaní vašej dovolenky. Výdavky na poistenie sú skutočne zanedbateľné v porovnaní s možnými nákladmi, ktoré by ste v prípade nepríjemností museli hradiť z vlastného vrecka. Je to dôležitá investícia, ktorá vám počas dovolenky zaručí pohodu a bezpečnosť a ochráni vás pred neočakávanými nákladmi. Nech už cestujete kamkoľvek, uistite sa, že máte správne cestovné poistenie. A potom si vychutnajte bezstarostnú dovolenku!

Autor článku: Alexandra Ilinjová