Začnite investovať už dnes, aby ste sa na dôchodku mali lepšie

|

Príprava na dôchodok je kľúčovým dôvodom, prečo investovať. Keďže staroba so sebou môže prinášať mnoho finančných výziev, je naozaj dôležité mať našetrené prostriedky, vďaka ktorým budeme schopní pokryť potreby a výdavky aj v tomto období života. 
 

Ako začať so sporením na dôchodok? Máme pre vás pár užitočných rád:

Stanovte si dlhodobý finančný plán: So sporením na dôchodok je potrebné začať čím skôr. To je najdôležitejší predpoklad pre dosiahnutie finančnej stability v budúcnosti. Správnemu nastaveniu sporenia predchádza príprava finančného plánu. V prípade, že si s finančným plánom neviete poradiť sami, neváhajte sa obrátiť na našich finančných sprostredkovateľov, ktorí pre vás pripravia to najlepšie riešenie.

Automatizujte svoje platby: Ak si chcete na dôchodok odkladať už teraz zo svojich mesačných zárobkov, uľahčite si prácu a automatizujte tieto platby trvalým príkazom zo svojho bankového účtu. Suma tak bude odchádzať pravidelne každý mesiac a vyhnete sa tomu, že na platbu zabudnete alebo investovať nebudete vôbec. Pravidelné sumy z vášho príjmu, ktoré budete investovať do podielových či ETF fondov, môžu v priebehu rokov vytvoriť veľký majetok.

Diverzifikujte svoje portfólio: Tak ako pri každom investovaní, aj pri budovaní dôchodku odporúčame diverzifikovať vaše portfólio. Pokiaľ sa rozhodnete investovať iba do jednej triedy aktív, výkyvy trhu môžu byť pre vaše investície príliš rizikové. Rozložením investície medzi rôzne aktíva riziko jednoducho minimalizujete a zabezpečíte si stabilný príjem aj na dôchodku.

Prečo je dobré začať s investovaním už v mladosti?

Sporenie na dôchodok už od mladého veku má hneď niekoľko výhod, ktoré stoja za zmienku:

Dostatok času: Mladí ľudia majú viac času na kumulovanie úspor, a teda môžu využiť výhody zloženého úroku a dosiahnuť väčší finálny kapitál.

Menej záväzkov: Mladí ľudia zväčša nemajú veľké záväzky a finančné povinnosti, ako je starostlivosť o deti, splácanie hypotéky a podobne, vďaka čomu si môžu na svoj budúci dôchodok prispievať viac.

Menší strach: Mladí ľudia majú obvykle menší strach z nových vecí. Navyše sa jednoduchšie vedia dostať k relevantným informáciám a overeným zdrojom, a tak pre nich investovanie nemusí byť až takým strašiakom ako pre staršie generácie.

Nezanedbajte sporenie na dôchodok, pokiaľ chcete v starobe žiť dôstojný život bez toho, aby ste museli znížiť svoj životný štandard. Začnite s investovaním už dnes a zabezpečte si tak budúcnosť, ktorá stojí za to!

Neviete, ako na to? Obráťte sa na našich finančných sprostredkovateľov. Radi vám poradia. 

Autor článku: Alexandra Ilinjová