OVB Lifestyle: Naše tipy na knihy a výlety po Slovensku

|

Počas našej 30-ročnej histórie sme nazbierali množstvo skúseností, ako prosperovať, a to nielen vo finančnej sfére, ale aj v oblasti osobného a profesionálneho rastu. V novej sérii článkov OVB Lifestyle vám prinášame inšpirácie pre lepší život.

Kam na výlet s deťmi, čo robiť, keď prší, aké pekné miesta navštíviť na Slovensku? Aké knihy pribaliť do kufra deťom a ktoré zasa dospelým? Tieto otázky sú s príchodom dovoleniek a voľných dní oveľa aktuálnejšie. Chýbajú vám nápady? Dali sme hlavy dohromady a zozbierali sme pre vás tipy na knihy a výlety priamo od našich kolegov z Centrály OVB Allfinanz. Možno inšpirujú aj vás.

12 tipov na výlety po Slovensku

Cestovanie po Slovensku prináša množstvo výhod. Nielenže môžete spoznať históriu našej krajiny, dozvedieť sa zaujímavé fakty, ale uvidíte aj jedinečné miesta, akých je v Európe už málo. Navyše váš finančný rozpočet na dovolenku nemusí byť až taký veľkorysý, ako keď cestujete do cudzích krajín. Nižšie nájdete stručné tipy na výlety s deťmi, pekné trasy pre turistov aj zaujímavé miesta, ktoré sme sami navštívili a páčilo sa nám tam. Viac informácií o trasách a miestach nájdete na internete.

Výlety s deťmi

Spanie v knižnici: Tak nazvali deti jednej z našich kolegýň čarovné ubytovanie „Eleuzína“ v kultúrnom centre Banskej Štiavnice, kam sa pravidelne rady vracajú, aby si mohli užiť dokonalú atmosféru.

Múzeum na Liptove: V prípade vrtkavého počasia sa môžete zabaviť aj poučiť spolu s deťmi v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.

Nenáročná turistika vo Vysokých Tatrách: Trasa z Hrebienka k Obrovskému vodopádu je vhodná aj pre deti. Motivovať deti kráčať ďalej môžete napríklad chutným obedom na Bilíkovej chate.

Včely a krásy Smoleníc: Zrelaxovať, vypočuť si príbehy včiel a dopriať si vôňu kvetov i byliniek sa dá krásne vo včelárskej záhrade pod Smolenickým zámkom. Pokračovať môžete aj prehliadkou jaskyne Driny či výletom na hradisko Molpír.

Trochu turistiky

Vrch Sivec (781 m n. m.): Ponúka nádherné výhľady na priehradu Ružín a okolitú prírodu. Túra z Košických Hámrov na Sivec a späť trvá rekreačným tempom cca 4 hodiny.

Malou Fatrou: Zbojnícky chodník a Dolina Obšívanka v okolí Terchovej je jednou z najzaujímavejších túr, ktoré môžete v tomto pohorí podniknúť. Na svoje si tu prídu milovníci krásnych výhľadov, strmých a kľukatých cestičiek v horách. Celý okruh trvá cca 4 hodiny.

Vápenná v Malých Karpatoch (752 m n. m.): Túra na Vápennú (Roštún) z Plaveckého Podhradia a na Plavecký hrad trvá cca 6 hodín. Kratší variant je návrat po tom istom chodníku do Plaveckého Podhradia alebo zostup do susednej dediny Sološnica.

Téryho chata (2 015 m n. m.): Tatranská klasika, kam sa viete dostať poľahky pozemnou dráhou zo Starého Smokovca cez Hrebienok. Alebo môžete ísť náročnejšou trasou zo severu, z Tatranskej Javoriny cez Sedielko, prípadne zo Zbojníckej chaty cez Priečne sedlo.

Pohodlne, netradične, adrenalínovo aj oddychovo

Elektrobikom na Kráľovu hoľu: Trasa zo Šumiaca na Kráľovu hoľu vedie po spevnenej ceste 12 km, s prevýšením 1 040 m. S elektrobicyklom trasu určite zvládnete, lebo tie výhľady stoja za to!

Oddych v Rajeckých Tepliciach: Keď navštívte Čičmany a pokocháte sa aj krásou okolia, večer môžete zrelaxovať v top slovenských kúpeľoch s unikátnou atmosférou. Pridajte aj dobrú knihu z našich ďalších tipov uvedených nižšie v článku.

Digitálna galéria Poliankovo: Umožní vám zažiť cestovateľský svet Pavla Barabáša. Ponoríte sa do vnútra jaskyne, vyskúšate si úlohu vysokohorského nosiča, prejdete sa pralesom a nazriete aj na severný pól medzi tučniakov – skvelý zážitok pre celú rodinu!

Adrenalínová ferrata Skalka: Ideálny zážitok pre milovníkov skál, lezenia a pekných výhľadov. Prejsť sa môžete aj cez takmer 80 m dlhý visutý most (najdlhší lanový most v strednej Európe!). Tí odvážnejší môžu skúsiť najťažšiu ferratovú trasu Slovenska.

Chystáte sa do hôr? Stiahnite si apku Horskej záchrannej služby. Pri výletoch odporúčame taktiež myslieť aj na úrazové a cestovné poistenie. Pomôže vám v prípade nepredvídateľných situácií, ktoré sa na výletoch bežne stávajú. Pozor však na riziká, ktoré cestovné poistenie nekryje.

24 tipov na letné čítanie

Dovolenka bez knihy je pre mnohých z nás nepredstaviteľná. Čítať si môžeme počas dlhej cesty, večer pred spaním, počas obeda alebo aj ráno, kým nevstanú deti. Niekto má rád napätie, iný uprednostní motivačné knihy či romantické príbehy. Niekto má rád elektronické knihy v mobile a ďalší miluje vôňu klasických papierových. Napokon ide aj tak hlavne o obsah. Toto sú tipy na knihy, ktoré sa páčili nám:

Napínavé knihy

  • Netopierí muž, Jo Nesbø: Napínavý detektívny román, v ktorom nórsky policajt Harry Hole vyšetruje v Austrálii vraždu mladej Nórky.
  • Kde raky spievajú, Delia Owens: Napínavý príbeh s nečakaným koncom.
  • Arila | Strieborné mesto, Radek Starý: Pútavé zvraty a zápletky. Ak chcete aspoň na chvíľu uniknúť z reality a ocitnúť sa v atmosfére fantasy bojovníkov a hrdinov, ktorí sa snažia zachrániť mesto pred jeho zánikom, je to kniha pre vás.
  • Pre hrsť dukátov, Juraj Červenák: Pútavo napísaná historická detektívka.

Knihy (nielen) pre deti

  • Havinkovo hovienko, Pišta Vandal: Rozprávka o malom psíkovi a jeho veľkých trampotách patrí medzi dobré tipy na knihy pre deti a ich rodičov.
  • Smradi, Epizóda 8 – Supersmradi, Aaron Blabey: Už 8. časť naozaj vtipnej detskej knižky/komiksu pre školáka, ktorý sa učí čítať. Nezľaknite sa trocha drsného slovníka, to sa deťom na tom najviac páči. Ale je to v norme ;-). Čo by sa stalo, keby si jedného dňa povedali zloduchovia, že začnú byť dobrí a budú pomáhať? Samozrejme, že im to nikto neverí. Hlavne keď sa Had, ktorý zbožňuje na večeru sliepky, ocitne v kurníku plnom sliepok a má tam vyšetriť zločin.
  • Edícia Príšerná veda a Hrôzostrašná história: Zábavné čítanie a dobré tipy na knihy, ktoré hravou formou aj vzdelávajú.
  • Chlapec, krtko, láska a kôň: Charlie Mackesy: Knižka podobná Malému princovi vhodná pre všetky generácie. Cez kresby a rozhovory zobrazuje možno zdanlivo jednoduché veci, no v skutočnosti veľmi dôležité.

Príbehy zo života

  • Okolo sveta 1 – 7, Martin Navrátil: Neuveriteľne zaujímavé cestovateľské zážitky.
  • Žena z Marsu, Michaela Musilová: Príbeh slovenskej vedkyne je inšpiratívny, miestami až neuveriteľný. Opisuje jej cestu za splnenými snami, ktorá nebola vždy jednoduchá.
  • Knihy autora Jonas Jonasson: Veselé a vtipné bestsellery, zasadené do reálnej histórie. Jeho postavičky sa stretávajú s reálnymi politikmi a darí sa im v tom, čo si zaumienia.
  • Moja mama povedala a mala pravdu, Adela Jasenovcová: Praktická príručka o výchove, materstve a rodičovstve formou pútavého rozhovoru s učiteľkou z materskej škôlky.

Čítanie na zamyslenie

  • Príbuzní (Život, láska, smrť a umenie neandertálcov), Rebecca Wragg Sykes: Úplná príručka a nové chápanie neandertálcov. Autorka ich predstavuje ako zvedavých a bystrých znalcov svojho sveta. Ako technologicky vynachádzavých a ekologicky prispôsobivých, predovšetkým však schopných prežiť vyše 300-tisíc rokov, ktoré charakterizovali výrazné zmeny podnebia.
  • Budoucnost NEpráce, Filip Dřímalka: Čítanie o tom, ako nám AI zmení pracovnú náplň.
  • Rýchlokurz geniality, Ľudovít Ódor: 42 otázok a odpovedí, ktoré nám pomôžu pochopiť dnešný svet. Nadčasová kniha, v ktorej sa autor venuje mnohým oblastiam vedy a techniky, ekonómie, matematiky atď. Jednoducho a s humorom vysvetľuje aj zložité témy.
  • Hľadanie zmyslu života, Viktor E. Frankl: 10 miliónov predaných kusov a preklad do viac ako tridsiatich svetových jazykov už hovorí niečo o tom, že kniha svetoznámeho neurológa a psychiatra stojí za prečítanie.

Motivačné a sebarozvojové knihy

  • Odvaha byť neobľúbený, I. Kišimi a F. Koga: Sokrates nenapísal žiadnu knihu, ale veľa sa pýtal. To inšpirovalo Platóna i autora tejto knihy k novým otázkam, ktoré nás vedú k zamysleniu.
  • Objevte své PROČ, Simon Sinek: Kniha preložená do 22 jazykov obsahuje návody a cvičenia, ktoré vám pomôžu na ceste k dlhodobému úspechu a pocitu naplnenosti. 

»Všetci máme právo ráno vstať a odchádzať do práce s nadšením, cítiť sa v nej príjemne a domov sa vracať s pocitom naplnenia – k dosiahnutiu tejto spokojnosti však musíme pochopiť, PREČO robíme to, čo robíme.« Simon Sinek

  • Dobré vibrácie, dobrý život, Vex King: Kniha pre každého, kto sa chce posunúť vo svojom živote dopredu cestou pozitívneho nastavenia a sebalásky.
  • Umenie behať, Viktor Bielik: Čítanie pre tých, ktorí chcú behať a nechce sa im čítať odbornú literatúru o tom, ako začať a napredovať. Svoje postupy autor prezentuje na príbehoch zo života.

Knihy o vzťahoch a láske

  • Muž menom Ove, Fredrik Backman: Pútavé, ale ľahké čítanie o medziľudských vzťahoch a o tom, že aj ten najväčší frfloš môže byť človek s veľkým srdcom.
  • 5 jazykov lásky, Gary Chapman: Nesmrteľná a prudko odporúčaná kniha, ak sa chcete ľahšie dorozumieť (nielen) so svojou polovičkou.
  • Búrlivé výšiny, Emily Brontëová: Asi najkrajší príbeh o osudovej láske, aký bol kedy napísaný.
  • Čtyři ženy a jeden pohřeb, Narine Abgarjan: Silný príbeh o silných ženách patrí medzi tie tipy na knihy, v ktorých sa nájde mnoho žien.

Viete už, čo všetko by ste chceli počas dovolenky zažiť cez príbehy či naživo?

Veríme, že sa vám naše tipy na knihy a výlety po Slovensku páčili a možno vďaka nim objavíte ďalšie zaujímavé osobnosti či miesta. Dovoľte si objavovať neprebádané a inšpirovať sa úspešnými, nech život stojí za to!

Autori článku: Daniela Tejkalová a Ľubica Mančušková

Tipy sme pripravili v spolupráci so zamestnancami Centrály OVB Allfinanz Slovensko a. s.